Motor show pori

Karhuhallin sisältä alkaa kuuluu loikkiva murina. "Ryn-väli-ryn-väli-ryn". Kuuluttaja kuuluttaa "Raging Bull" -nimisen punaisen, isorenkaisen monsteriauton saapuvan. Eläköityneestä, alkoholilla käyvästä kiihdytysmoottorista löytyy 1500 hevosvoimaa. Yhtäkkiä meteli loppuu. "No siihenkö se nyt porsi?" oli eka ajatukseni, mut ei. Viime hetken tarkistukset ja kuskin vaihto.

Kuuluttaja pyytää ihmisiä poistumaan turva-aidan välittömästä läheisyydestä. "Tosta autosta ei oo koskaan irronnut mitään, mutta kun sillä ajetaan 150 näytöstä vuodessa, ei koskaan tiedä .." Myöhemmin haastattelussa auton kuljettaja Vesa Kivimäki sanoo, et yks iskari maksaa 1500€ ja niitä on tuol autossa kahdeksan. Joku niistä voi katketa koska vaan, eihän noista koskaan voi tietää.

Väki saadaan oikeaan paikkaan ja tarkistukset tehtyä. Viimein "Raging Bull" saa vapautensa. Ensin se kiertää karsinansa mittaillen. Sitten ärjy voimistuu ja ensimmäinen esteeksi laitettu autoparka saa tuta monsteriauton voiman kun Kivimäki sinkoaa Bullin ilmalentoon.
 

Itse haastattelussa Kivimäen pohjalainen murre kuulostaa hauskalta. "Täällä menöö ovet nelejältä kiinni mutta me jäärähän tänne viä pitkäks aikaa".

Mies kertoo uransa merkkipaaluista: Saksassa on käyty ajelemassa kahdella renkaalla jo 2003  ja " Crazy Drivers Stunt Show" -ryhmän kanssa ympäri Baltiaa. "Bull" on muuten eka -ja kirjoitushetkellä ainoa -amerikkalaiset "Monster Jam" -määritykset täyttävä auto Suomessa. Kivimäki on kirjoitushetkellä ainoa tätä päätyönään tekevä suomalainen.

Kahdella renkaalla ajosta puheen ollen, vaikka kahdella renkaalla ajoa ei Porissa nähty -paitsi ehkä donitseja tehdessä - on miehellä plakkarissaan myös kahdella renkaalla ajamisen virallinen maailmanennätys 186,269km/h.

"Ilman Nokian renkaiden panosta ei tuostakaan olis tullut mitään" kiittelee mies. Kysyin Kivimäeltä kumpi on vaikeampaa, ajaa hiljaa kahdella pyörällä vai ajaa lujaa kahdella pyörällä. Hetken mietinnän jälkeen hän sanoo, että ajaa "sopivan lujaa". 60 - 100 km/h on kaikkein helpointa. Siihen pystyy kuka vaan. Tosi hiljaa ajettaessa on tietenkin tasapainon löytämisessä oma hankaluutensa, mut sitten taas lujaa ajettaessa on ihan omat ongelmat.

Vesan mukaan ennätysautoonkin oli kutiteltu 400hv eikä sekään kuulemma tahtonut riittää. "Ku ei vaan kulukenu, vaikka piti kaasua pohojas ", ilmanvastus ja renkaat panee vastaan niin paljon. Ja vielä kun mittauspiste oli sadan metrin mittainen ja auto kulkee noin 52 metriä sekunnissa, pitää alkaa tähtäämään kakssataa metriä etukäteen että osuu sinne, minne haluaa.

Suoritus sinänsähän oli virallinen Guinnesin mittaama ennätys, jossa ajettiin kahteen suuntaan 100m matka ja suorituksesta laskettiin keskinopeus.

Yleisöäkin viihdytettiin ajeluttamalla hiukan kesymmällä monsterilla. Kahdeksan ihmistä sopi istumaan kuppipenkkiin paksujen turvakaarien sisälle. Luonnollisesti myös vauhti oli hillitympää, mut autojen yli ajeltiin silti. Ajelutettavia oli niin kauan, kun joku vaan viitsi ajella.

Sunnuntaina keskityttiin porilaisen rallicross ajajan Joni-Pekka Rajalan pilttuulle. Jonttu veti "työnäyttönä" tiiminsä kanssa jokkisauton moottorin atomeiksi ja takaisin kasaan. Kyllä sekin motti käymään hörähti. 

Jontulla on nuoresta nuoresta iästä huolimatta jo melkonen ansiolista plakkarissaan. Useita jokkismestaruuksia, f-cupin b-junnujen voitto sekä 2013 ja -14 harvinainen kaksoismestaruus Super Car ja SRC -sarjoissa. Ja menestys jatkuu.

Jonttu kisaili leikkimielisesti takavuosien mestarin Matti Alamäen kanssa Matin värkkäämällä simulaattorilla Kouvolan Tykkimäen radasta. 

Jonttu Rajala ja Matti Alamäki

Jonttu Rajala ja Matti Alamäki

 

Tää oli mun eka keikka journalistin matkassa. Keikka oli helppo, ku kaveri ties kaikki kontaktit ja oli ottanut asioista etukäteen selvää vaikkakin me lähdettiin hommiin ihan omin päin, ilman pressipassin tuomia etuja. Kuten esim. pysäköintipaikkaa. Herran jesta, mikä vähti. Joko ootat, et joku lähtee, tai sitte kävelet viiskyt kilsaa.  Eikä tää tosiasia ikinä muutu ainakaan täällä Porissa. Toki pitää muistaa, että lauantain 6000 kävijää (sunnuntaina 5000) saa Karhuhallin kokoisesta alueesta melkoisen muurahaispesän.

Kivaa on ollut. Mieli on täysin uudistunut. Into on palannut. Ainakin hetkeks. Täst on hyvä jatkaa