7D vs D7100

Koska tätä on pyydetty, kirjoitan omakohtaisia kokemuksia molemmista kameroista. Kontekstissa olevat asiat ja mielipiteet ovat minun omia, eivät kummankaan kameravalmistajan virallisia, enkä täten väittämieni tai kertomieni asioiden todenperäisyyttä vahvista muuten kuin omakohtaisen mutu-tuntuman mukaan.

Huomauttaisin vielä sellaisen asian, että kameroiden ikäero on nelisen vuotta ja että pidän nyt kirjoittaessani D7100a kädessäni kahdeksatta päivää.

7D+24-105 f/4 L IS USM

7D+24-105 f/4 L IS USM

 

Kumpikin kamera on suunnattu edistyneelle harrastajalle, vaikkakin kumpikin varmasti kelpaa tarpeen vaatiessa myös ammattilaiselle. Säädöt ja painikkeet molemmissa ovat monipuoliset ja riittävät vaativaankin käyttöön. Runkona 7D on hiukan raskaampi, mikä tosin sitte tukevoittaa raskaampien (pidempipolttovälisten) objektiivien kanssa kuvaamista. Myös fyysiseltä olemukseltaan 7D tuntuu isommalta ja ainakin pianistin kädet otti 7D:stä tukevamman otteen.

Molemmat rungot on sääsuojattu. Liittimien päällä olevat kumisuojukset tuntuvat kestäviltä. Vaikka niitä avataan ja suljetaan monta kertaa tuntuu, ettei väsymistä tai hapertumista ilmene. Molemmissa usb-liitos, jolla saa kätevästi johtoliitoksen tietokoneelle. Suosin henk.koht. siirtämistä johdolla kortin poisottamisen sijaan. Kuvien siirtämisen jälkeen alustan muistikortin kamerassa, jonka jälkeen kortti on taas valmis uusien seikkailujen tallentamiseen. 7D tarjoaa yhden CF-korttipaikan (mkII tarjoaa muuten CF + SDHC), joka on nopea ja varma tallennusmuoto. Joskin hiukan hintava. D7100 taas tarjoaa kaks SDHC -korttipaikkaa, joka taas tarjoaa vaihtoehtoja esim. varmuuskopiointia tai RAW+jpeg -tallennusta varten.

ISO-herkkyyksillä mennään samoissa luvuissa. ISO100-6400 on riittävä alue, vaikka pilkkopimeässä tuntuu joskus suljinnopeus menevän turhan alas. Mutta esim. sisätilakuvaus tai iltakuvat kaupungilla onnistuvat sangen mainiosti molemmilla. Missä mielestäni on taas eroa, on ISO-kohinan laatu. Hämärässä, korkealla -joskus tarpeettomankin korkealla- herkkyydellä kuvatessa kun esiintyy se kohinamörkö, 7D tekee pieniä valkoisia, ns"kuumia pikseleitä" kuvaan kun taas D7100 kuva menee selvästi epätarkaksi, puuroksi. Mielestäni siis 7D ISOkohina on helpompi korjata jälkikäsittelyssä. Kummassakaan rungossa en ole pitänyt kameran tekemää korjausta päällä.

Dynaaminen alue. Nikon on ollut väridynamiikan edelläkävijä siittä lähtien, kun Sony alkoi tekemään kennoja Nikonille. Dynamiikkaan vaikuttaa tietenkin myös kuvatiedostojen suuri koko. Canonin tiedostot ovat pitkään olleet sidonnaisia kennon kokoon, eli jos kamerassa on 12Mpx kenno, tulee 12Mb kokoisia (RAW)kuvatiedostoja. Tai, kuten 7D:n tapauksessa, 18Mb. D7100 tapauksessa taas kuvatiedoston koko vaihtelee olosuhteista riippuen. Tuntuu, että Canonin kenno korostaa enemmän siniseen ja magentaan taittuvia värejä, kun taas Nikon korostaa vihreää ja keltaista.

Automaattitarkennuksen kanssa ei ole ollut kummankaan rungon kanssa merkittäviä ongelmia. Vastavaloon molemmat tarkentaa yhtä huonosti ja hämärällä myös tarkennus heittelee molemmissa yhtälailla. Missä mielestäni Canon on askeleen edellä, on kohtitulevan liikkuvan kohteen tarkennus. -toki tämä saattaa olla myös optiikkakohtainen asia. Canonin 19 tarkennuspistettä ovat kaikki "cross-type" -pisteitä, kun taas Nikonin 51stä pisteestä "cross-type" -pisteitä on 15. AF -säädöt ovat molemmissa aikalailla samat, joskin erinimiset. Jatkuva tarkennus seuraa kohdetta hyvin ja kertatarkennus osuu naulan kantaan. Tarkennuksen hienosäätö löytyy molemmista rungoista. Hienosäädön kanssa tuli Nikonilla vähän ongelmia menuvalikon kielen käännöksen kanssa. Kun menuvalikossa tarkennuksen hienosäädössä on kohta "default", on tämä käännetty suomeksi "oletus". Oikeampi suomennos minun mielestäni olisi ollut "runko" -tai "rungonsäätö", koska ensinnäkin kuka sen oletuksen asettaa, ja miksi oletusarvoa voi säätää.
ja toiseksi "oletus" -arvosta säätämällä säätää kaikkia käyttämiään objektiiveja samalla arvolla, kun taas "tallennettu" -säädöllä säätää tarkennusta objektiivikohtaisesti. Mielestäni Canonissa on hiukan helpompi tarkennuspisteen valinta kun Nikonissa, jossa tarkennuspistettä joutuu siirtämään "padia", monivalintakiekkoa naputtamalla. Canonissa tarkennuspisteen valinta tapahtuu joko valintakiekolla tai joystikilla. Canonin etuna oli myös se, että vertikaali- ja horisontaalikuville pystyi valitsemaan eri tarkennuspisteet.

D7100 jpeg -testikuvia suoraan kameran kortilta D7100 jpeg -testshots straight from SD-card Klikkaa kuvaa / Click the pic

D7100 jpeg -testikuvia suoraan kameran kortilta
D7100 jpeg -testshots straight from SD-card
Klikkaa kuvaa / Click the pic

Kaikenkaikkiaan D7100 ja 7D ovat kokolailla samanlaisia työjuhtia, erona vain neljä vuotta tekniikan kehitystä. Älkää ymmärtäkö väärin, en väitä, että D7100 olis huono, vanhan tekniikan kamera, sanon vaan, että aikanaan 7D oli Ihan omalla tasollaan kehityksessä. Kumman sitten valitseekin, saa kyllä hyvän kaverin pitkäksi aikaa ja ominaisuuksiltaan parempaa kroppikennon runkoa ei ihan yhtäkkiseltään tule mieleen.

Toivottavasti pidit lukemastasi. Menestystä ja teräviä kuvia valitsemallasi tiellä toivottaa
Timo Grönman
TG photography

Because ppl were asking me, I decided to post this comparison between 7D and D7100 based to my personal experience on both cameras. Text and opinions in context is my own and therefore NOT official opinions or notifications of either companies and therefore I am NOT confirming the truth of this text otherwise than what I have experienced or felt.

On further notice, a difference between these two bodies is about four years and when writing this, I got my D7100 eight days ago.

D7100+AF-S 50mm f/1.8G

D7100+AF-S 50mm f/1.8G

Both bodies are pointed out to advanced amateurs, although both of them are most certainly usable when needed on professional use too. Settings and buttons are versatile and adequate even for advanced user. As a body, 7D is a bit heavier, witch firms shooting with heavier (longer focal length) lenses. 7D appears to be physically bigger and my piano playing hands got a better grip with 7D.

 

Both bodies are weather sealed. Rubber covers on plugs seems durable. Even if they´re opened and closed multiple times, they don´t seem to wear out. Both have usb-connection, witch makes image transfer very easy. Personally I prefer transfer images with usb-cord. After transfer I format my card in-camera, when it is ready to record new adventures all over again. 7D provides one CF-card slot (mkII has CF+SDHC), witch is fast and secure way to save your images. A bit expensive though. D7100 has two SDHC -card slots, witch provides alternatives, e.g. backup copy or RAW+jpeg -recording.

 

ISO sensitivity is same on both bodies. From 100 to 6400 native is plenty, although sometimes in pitch dark environment, shutter speed tends to drop quite slow. But for example indoors or night time city shoots are perfectly fine on both bodies. What I think makes a difference is a quality of ISO-noise. Faint light with high -sometimes unnecessary high- ISO settings you can see noise. On 7D it is white "hot" pixels, when D7100 makes unsharp, mushy photo. In my opinion, 7D ISO noise is easier to correct on post process. Either of those bodies I had no in-camera correction on.

 

Nikon has an advance in color dynamics since Sony started to make their sensor. Of course dynamics is also affecting large image file size. Canon files are compared directly to sensor size, e.g. 12Mpx sensor makes 12Mb (RAW)images. Or in 7D case, 18Mb images. With D7100 image size varies, depending on environment and conditions of the shoot. What I feel is, that Canon is amplifying blues and magentas, when Nikon is boosting greens and yellows. 

With autofocus I had no significant issues on either bodies. Against a lightsource or in faint light, focus is missing on both bodies equally. What I think makes a difference to Canon benefit is focusing a towards-coming target. But this might be also a lens related issue. On 7D, all 19 focus points are cross type, when 15 of Nikon 51 is. AF adjustments are same on both, only named different. Continuous focus follow is very good and single focus nails a target time after time. Focus micro adjustments helps on both bodies.

Focus tweeking makes a bit of an issue on D7100 menu translation. In menu there is two settings and literal translations are more than confusing. "default" meaning that someone set measurements, where focus should be and "saved" meaning your own settings, when infact "default" is adjusting -as said- default focus point, affecting all of my lenses and "saved" affecting individual lens.

 

In my opinion Canon makes easier to adjust focus points with joystick or multidisc, when Nikon focus point adjustment must be made with multi selection pad. Also you can set different focus points on Canon, depending whether you shoot horizontal or vertical.

 

All and all, D7100 and 7D are pretty much the same, although there is four years in between. Now, don´t get me wrong, I´m not saying, that D7100 is bad, old dated camera, all I´m saying, that 7D was way ahead it´s time. Pick one or another and you can have a great partner for a long time with a high quality images and performance. By a sudden, I can´t name a better performing crop sensor body.

Hope you like what you read. Be happy and stay sharp and sorry about my crappy english
Timo Gronman
TG photography